#109 V centrech výzkumu s praxí po boku, mění se svět k lepšímu v každém kroku!

Cirkulární ekonomika se stává klíčovým směrem pro budoucnost udržitelného rozvoje. Ale jak zajistit, aby inovace potřebné pro tuto transformaci skutečně pronikly do praxe? Odpovědí mohou být podniková centra průmyslového výzkumu, vývoje a inovací nebo vědecko-technické parky, které přinášejí potřebné technologie, know-how a zázemí pro firmy i výzkumné instituce. 

"Zásadní roli v tomto procesu sehrává také vzájemné sdílení této infrastruktury."

technology_potenciál.jpeg

Podniková centra průmyslového výzkumu, vývoje a inovací: od nápadu k realitě

Zásadním pilířem v rozvoji cirkulární ekonomiky jsou podniková centra průmyslového výzkumu, vývoje a inovací. Tento typ center poskytuje firmám špičkové technologické zázemí pro vývoj inovativních produktů a služeb a realizaci výzkumných a vývojových aktivit.

Jejich základní přínos spočívá v tom, že zajišťují firmám vlastní kapacity pro výzkum a vývoj, což jim umožňuje rychleji reagovat na změny trhu. To však není zdaleka vše – firmy mají kontrolu nad celým procesem vývoje, doba uvedení řešení na trh může být zásadně zkrácena, flexibilně mohou přizpůsobovat své výzkumné aktivity aktuálním tržním podmínkám, technologickému vývoji i vlastním potřebám.

Pro firmy ale představují i zásadní dlouhodobou výhodu – vlastní centrum vám umožní neustále inovovat a být o krok napřed. 

Co kdyby vaše společnost měla přístup k vlastnímu centru, které by vám umožnilo snadno testovat nové materiály, optimalizovat výrobní procesy a nacházet inovativní řešení pro efektivnější využití zdrojů? Věříme, že takové centrum může být klíčovým místem, kde se vaše myšlenky snáze promění v konkrétní, funkční produkty a udržitelná řešení.

Vědecko-technické parky jako motor inovací

Dalším řešením jsou vědecko-technické parky. Ty jsou navrženy tak, že podporují spolupráci mezi různými firmami, akademickými institucemi a výzkumnými centry. Jejich cílem je poskytnout prostor a infrastrukturu pro výzkum, vývoj a inovace více subjektům najednou. Zásadní je pak sdílení zdrojů – subjekty, které působí ve vědeckotechnickém parku, mají přístup ke sdílené infrastruktuře (laboratoře, výzkumná zařízení), ale i odbornému know-how, a to bez nutnosti velkých investic.

Díky propojení akademického a podnikatelského světa tyto parky zajišťují, že inovace nezůstanou jen na papíře, ale dostanou se tam, kde je jich potřeba – přímo na trh. Jsou vhodným řešením kupříkladu pro firmy, které si nemohou dovolit či nechtějí zřizovat vlastní podnikové centrum výzkumu a vývoje.

Případně pokud jste ctižádostivou firmou, můžete takový typ zařízení přímo založit a provozovat. Vědecko-technické parky jsou také skvělým místem pro navázání dlouhodobé spolupráce s výzkumnými organizacemi! 

Financování inovací a infrastruktury

Zřízení či rozšíření vlastního podnikového výzkumného centra či vědecko-technického parku je samozřejmě zpravidla velmi nákladné. Pro tyto ambiciózní záměry ale existuje naštěstí dotační podpora, která jim pomůže otevřít dveře k takto zásadnímu kroku.

Umožňuje financovat pořízení technologií, zařízení a jiného vybavení nezbytného pro zajištění výzkumných a vývojových aktivit, ale dokonce i náklady na pozemky, budovy či technické zhodnocení budov.

A jaké konkrétní typy projektů byly již podpořeny?

  • Vývojové centrum pro průmyslové aplikace na bázi přírodních obnovitelných zdrojů
  • Vybudování výzkumně-technologického centra a chemické laboratoře environmentálního strojírenství
  • Vývojové centrum elektrických motorů
  • Služby výzkumné infrastruktury pro přechod malých a středních podniků na šetrné stavebnictví
  • Modernizace a rozšíření služeb vědeckotechnického parku za účelem zkvalitnění expertní činnosti v oblasti hospodaření s vodou v krajině, jejího pohybu a kvality
Přemýšleli jste někdy, jak byste mohli využít takových nástrojů a inovací k transformaci svého podnikání? Možná právě vaše firma může být tou, která přinese další velkou změnu v oblasti udržitelnosti.

PORADIT SE

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat