#108 Výzkum vody – hledá se chytré využití vody v ekonomice

Klimatické změny a neustále se zvyšující poptávka po vodě jsou dva hlavní faktory, které v dnešní době způsobují nedostatek vody.

voda_water4all.jpeg

Například Řecko či italský ostrov Sicílie se v současné době potýkají s kritickým nedostatkem vody, což má za následek, že dochází k regulaci jejího využívání. To s sebou samozřejmě přináší negativní dopady, které se projevují především v oblasti zemědělství a cestovního ruchu, tedy ve dvou hlavních zdrojích příjmů ekonomiky těchto státu. Není proto překvapením, že se stále více mezi představiteli států skloňuje potřeba najít dlouhodobá řešení v oblasti hospodaření s vodou. Jednou z možných cest je začít se intenzivněji věnovat výzkumu vody a hledat řešení, která budou dlouhodobě udržitelná.

Téma je natolik aktuální, že na projekty zabývající se výzkumem vody, které budou umožňovat efektivní a opakované využívání vodních zdrojů, lze získat i dotaci z nejrůznějších programů.

Slyšeli jste o iniciativě Water4All – partnerství pro budoucnost?

Mezinárodní inciativa Water4All vznikla v roce 2022 pod záštitou programu Horizont Evropa s jednoznačným cílem – soustředit mezinárodní výzkum a inovace v oblasti vody v Evropě i mimo ni. Iniciativa se snaží o systémové reformy a změny v oblasti výzkumu vody, které povedou k tomu, že voda bude dlouhodobě bezpečně a spolehlivě dostupná pro všechny. Mimo jiné pracuje Water4All i na propojení těch, kteří mají návrhy řešení problému s nedostatkem vody a těch, kterých se tento problém přímo dotýká. Partnerství si dává za cíl prostřednictvím výzkumu vody najít strategii hospodaření a využívání vody, která bude přínosná pro celou společnost a trvale napomůže k řešení tohoto závažného tématu. Celá iniciativa nechce pouze lokálně řešit problémy, ale díky zapojení 29 zemí z celé Evropy pracuje na sdílení znalostí a údajů týkajících se vody, čímž napomáhá globálnímu přístupu, identifikaci a jejich řešení.

Water4All – příklady z praxe

Během dvou let, kdy iniciativa funguje, proběhlo několik dotačních výzev, které podpořily zajímavé projekty v oblasti výzkumu a vývoje vody. Za zmínku zajisté stojí následující:

  • CLIMEX-PE – Tlumení klimatických extrémů prostřednictvím řízeného doplňování vodonosných vrstev na základě průtoku podzemní vody a zapojení veřejnosti. Tento projekt se zaměřuje na zlepšení hospodaření s podzemními vodami a zmírnění dopadů extrémních hydrologických událostí pomocí přírodních technik doplňování vodonosných vrstev. Projekt se snaží využít přírodní schopnosti podzemních vod stabilizovat sucho a záplavy. Na projektu spolupracují partneři z Maďarska, Irska, Španělska a Nizozemí.
  • VODNÍ LÉČBA - Zelený přístup v rámci oběhového hospodářství: roboticky odlévané fotokatalogy pro čištění odpadních vod a využití regenerované vody v zemědělství. Cílem projektu je vytvořit speciální materiály z ekologických oxidů kovů, které napomůžou čištění vody. Zároveň se projekt snaží zjistit, jak přítomnost mikrořas zvyšuje účinnost při odstraňování znečišťujících látek z odpadních vod. Tím se zaměřuje na zlepšení čištění odpadních vod a možnost jejich využití v zemědělství. Projekt realizují výzkumní partneři z Rumunska, Francie, Španělska a Maďarska.
  • WATER-BIOFIL – Biologicky odbouratelné filtry nové generace pro čištění a odsolování vody. Tento projekt se zaměřuje na vytvoření a otestování nových kompostovatelných filtrů z biologicky odbouratelných polymerů, které lze začlenit do běžných filtračních systémů. Tyto filtry mají sloužit nejen v běžném provozu, ale i jako první pomoc při extrémních hydrologických událostech. Projekt vyvíjí šest partnerů z Polska, Francie, Rumunska.
  • TWIN-WATERS – Digitální nástroje pro udržitelné hospodaření s vodními zdroji: integrace dopadu změny klimatu, využití půdy a optimalizovaných řešení. V tomto projektu si řešitelé ze Švédska, Polska a Velké Británie dali za úkol vyvinout nové digitální nástroje pro udržitelné hospodaření s vodními zdroji (včetně aplikací pro protipovodňová opatření), dále pak 3D technologie a pokročilé senzory. V neposlední řadě se snaží o zapojení občanů do vědeckých procesů, čímž rozšiřují povědomí o tomto problému.

Další inspirativní příklady z praxe týkající se financování vody jsme vám představili například v tomto článku.

Water4All Call 2024 - voda pro cirkulární ekonomiku

Se zajímavým výzkumným projektem mohou přijít české firmy a výzkumníci i v tomto roce.

Již na podzim bude otevřena letošní výzva Water4All Call 2024 - „Water for circular economy“. Ta nabízí možnost financování výzkumných a inovačních projektů realizovaných v mezinárodní spolupráci na zlepšení využívání vodních zdrojů v ekonomice i běžném životě.

Trendy pro rok 2024 se týkají cirkulace vody v průmyslu i ve městech, obnovy a zhodnocení vodních zdrojů a ekonomických, environmentální a sociálních dopadů opětovného využití vody a produktů.

Máte cirkulární nápad, který odpovídá aktuálním trendům výzkumu a vývoje v oblasti vodního hospodářství? Obraťte se na nás, rádi vám poradíme s možnostmi financování.

PORADIT SE

Bětka

“Uvědomuji si, jak je důležité zbytečně neplýtvat a šetřit naši planetu. Cirkulární ekonomika je pro mě úžasným nástrojem, jak být ohleduplný, ale zároveň pokrokový. Jsem ráda součástí cirkulárního světa a pomáhám plnit i vaše vize.“

Téma článku

Cirkulární dotace Cirkulární řešení Ochrana životního prostředí Voda

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat