#106 Reborn Design 2024: Inspirace pro udržitelný život

Soutěž Reborn Design nabízí účastníkům jedinečnou příležitost pracovat s neobvyklými recyklovanými materiály, konzultovat své nápady s odborníky na design a udržitelnost, a účastnit se workshopů v technologickém zázemí partnerů. 

Tento praktický přístup nejen zvyšuje jejich odborné dovednosti, ale také je připravuje na reálné výzvy v oblasti udržitelného designu. A letošní ročník nebyl výjimkou. Projekty představené v soutěži ukázaly, jak lze zbytky materiálů přetvořit na hodnotné produkty, snížit množství odpadu a podporovat cirkulární ekonomiku. V soutěži se utkalo celkem 69 projektů, včetně těch od zahraničních studentů z Anglie, Maďarska a Polska.

spolecna.jpg

Letošní soutěž opět přinesla svěží vítr do oblasti udržitelného designu a upcyklace recyklovaných materiálů. Tento ročník, nabitý inovacemi a nápady, představil řadu talentovaných mladých designérů a architektů, kteří se s nadšením zapojili do hledání nových způsobů, jak využít odpadní materiály.

Podívejme se podrobněji na letošní vítěze jednotlivých kategorií, abychom jejich kreativitu a schopnosti mohli ocenit v plném rozsahu:

  • Václav Matyáš s projektem "Motmal deodorační eko puky" vyhrál kategorii Recyklovaný papír – Stírací losy SAZKA a.s. Jeho projekt využívá recyklovaný papír k výrobě ekologických deodorizačních puků, které kombinují funkčnost s udržitelností. Jeho dílo porotu naprosto nadchlo a stal se absolutním vítězem celé soutěže. 
  • Podkategorii "papír" - vyřazené knihy REKNIHY vyhrál Martin Zedníček s projektem "Mesh květináč". Jedná se o inovativní nápad, ve kterém autor přetváří vyřazené knihy do funkčních a estetických květináčů. 
  • Plastové obaly PP z výrobků BAT byly další kategorií, ve které se soutěžilo. Vítězkou se stala Karolína Petřeková s projektem "popelník do auta GLO". Tento projekt představuje unikátní popelník do auta na elektronické cigarety, který je vyrobený z recyklovaných plastů a kombinuje praktičnost s ekologickým přístupem. 
  • Mix obalových materiálů LIKO-S – strečové fólie, vázací pásky, pěnové rozdělovače – předposlední kategorie, ve které se vítězkou stala Anežka Petrláková s projektem "TEIGHTRÖLL ORGANIZÉR". Její jedinečný organizér z mixu recyklovaných materiálů je praktickým řešením pro každodenní potřeby s důrazem na udržitelnost. 
  • Poslední – speciální kategorii - "luxusní dárky z plastu (PP) a doplňkového materiálu" vyhrála Natálie Toporková s projektem "MILJÖRÖK difuzér". Její luxusní difuzér z recyklovaných plastů a dalších materiálů přináší eleganci a udržitelnost do interiérového designu.

Porota soutěže byla složena, stejně jako během uplynulých ročníků, z významných odborníků na design, udržitelnost a ekonomiku, kteří zajišťovali vysokou úroveň hodnocení. Je nám velikou ctí, že jednatelka MIDA Consulting a Cirkulárních Dotací, Michala Pešková, mohla zasednout po boku tak významných osobností, jako je Jiří Tyl, Radka Seberová, Jan Musil, doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D., MBA, M.A. Henrieta Nezpěváková, Ph.D., Samuel Štric, Valérie Záhonová, Eliška Knotková či Tereza Šteflová.

Reborn Design 2024 nejen podporuje mladé talenty v jejich kariérním rozvoji, ale také přispívá k udržitelnější budoucnosti nás všech.

Tento ročník opět ukázal, že kreativita a inovace mohou jít ruku v ruce s udržitelností a praktickými řešeními pro každodenní životní výzvy. Těšíme se opět v roce 2025!

Bětka

“Uvědomuji si, jak je důležité zbytečně neplýtvat a šetřit naši planetu. Cirkulární ekonomika je pro mě úžasným nástrojem, jak být ohleduplný, ale zároveň pokrokový. Jsem ráda součástí cirkulárního světa a pomáhám plnit i vaše vize.“

Téma článku

Cirkulární dotace Ekodesign

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat