#110 Vodík – síla budoucnosti

Obnovitelné zdroje jsou celosvětově již dlouhou dobu velkým tématem. Mezi nejčastější zástupce patří vodní, větrná a solární energie. Nyní se ale mezi tradičními obnovitelnými zdroji dostává do popředí další silný hlas – vodík.

vodík fuel.jpeg

Vodíkové technologie jsou v posledních letech na vzestupu, a to především v Evropě. Evropská legislativa na jeho zapojení konec konců myslí již několik let. K výzkumu vodíkového potenciálu dochází především v dopravě, a to jak v soukromém, tak ve veřejném sektoru – například francouzská společnost Alstom již komerčně nabízí vlak na vodíkové palivové články. Vodík a s ním spojené technologie si však pomalu hledají místo i u nás.

Například v Ústeckém kraji vzniká vodíková laboratoř, v Moravskoslezském kraji první vodíkové údolí a v Litvínově a na pražském Barrandově byly otevřeny dvě veřejné plnicí stanice na vodík. Společnost Solar Global spustila koncem roku 2023 v Napajedlech první větší elektrolyzér a již nyní se testují vodíkové autobusy. Do budoucna je zároveň plánována vodíková infrastruktura, která by jeho využití značně ulehčila.

Evropa si dala za cíl být do roku 2050 uhlíkově neutrální, a právě vodík patří mezi zelené plyny, které by mohly pomoci tyto požadavky naplnit.

O tom, že je u nás vodík opravdu hlasem budoucnosti, svědčí i nedávný vznik vodíkové akademie HyAcademy.EU, jehož koordinátorem je VŠCHT Praha. Projekt sdružující 17 partnerů z 11 různých zemí si klade za cíl nejen vyškolit odborníky pro efektivní využití vodíkového potenciálu, ale také vytvoření učebních materiálů a zdrojů pro učitele a studenty.

Vodík a legislativa

A u toho vodíkové inovace rozhodně nekončí. Díky zapojení evropské legislativy můžeme očekávat ještě větší rozmach. Na základě přijetí revize směrnice Renewable Energy Directive je Česká republika vázána cíli pro spotřebu obnovitelného vodíku v dopravě a průmyslu.

Ministerstvo životního prostředí se již nyní chystá podporovat čisté zelené technologie a rozvoj vodíkového průmyslu v tzv. uhelných krajích skrze Fond spravedlivé transformace. Mimo vytvoření funkční infrastruktury, která momentálně představuje zásadní slabinu vodíkové transformace, mají vznikat také akcelerační zóny, ve kterých se budou jednodušeji a rychleji budovat nové zdroje obnovitelné energie.

V roce 2030 má 1 % spotřebované energie v dopravě pocházet z obnovitelných paliv nebiologického původu – obnovitelného vodíku a e-paliv a v průmyslu má být zhruba 42 % šedého vodíku nahrazeno vodíkem obnovitelným. Na dálnicích a ve městech mají být k dispozici vodíkové plnící stanice.

Na příchod vodíku se připravuje i česká legislativa. V současnosti ho ošetřuje pouze energetický zákon, v létě však již došlo ke schválení aktualizace vodíkové strategie a revize legislativy tak na sebe pravděpodobně nenechá dlouho čekat.

A proč je vodík tak dobrý?

Na rozdíl od běžných motorů vzniká při spalování vodíku pouze vodní pára. Má tedy velký potenciál nejen v oblasti bezemisní dopravy, ale i v rámci změny rázu tradičně uhelných českých regionů. Čistější technologie by v těchto oblastech mohly přinést nejen ekologické zlepšení, ale i hospodářský rozvoj.

Vodík má tak potenciál stát se jedním ze základních kamenů dekarbonizované ekonomiky. Právě proto na inovace s ním spojené myslí i dotace. Mezi programy, které mohou podpořit vaše vodíkové plány patří například právě spuštěná veřejná soutěž programu THÉTA 2, Energetická infrastruktura vyhlašovaná v rámci OP TAK nebo evropský projekt Clean Hydrogen. Vývojové projekty zaměřené na další aplikace vodíkových technologií podporuje program Aplikace. A možností je mnohem více.

Jste připraveni stát se silou budoucnosti? Poradíme vám s možnostmi financování vašeho projektu!

PORADIT SE

Míša

Pokrok, ale smysluplně. Cirkulární ekonomika pro mě představuje klíč k ohleduplnější a lepší budoucnosti. Prozkoumejme ji společně!

Téma článku

Cirkulární dotace Ekoenergie Vývoj Výzkum

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat