#107 Transformace a modernizace energetiky směrem k cirkularitě

Modernizace energetického sektoru jde ruku v ruce s cirkulární ekonomikou. Správná energetická strategie totiž může znamenat nejen zvýšení efektivity podniku, ale i výrazný posun směrem k udržitelné budoucnosti.

energetika théta.jpeg

Transformace energetiky směrem k udržitelnějším a efektivnějším modelům je jedním z předpokladů dosažení cirkulární ekonomiky. Čerpání neobnovitelných zdrojů energie patří mezi významná globální témata, jimiž se společnost v současnosti zabývá.

Podstatným krokem směrem k řešení této problematiky nemusí být jen lepší užívání šetrných zdrojů, velkou roli hrají i inovace, výzkum a vývoj.

Zvyšování energetické účinnosti a modernizace energetické infrastruktury v průmyslu, dopravě a domácnostech může přinést efektivnější řízení spotřeby a výroby energie, menší spotřebu a lepší integraci obnovitelných zdrojů. Svou roli hrají i technologie pro ukládání energie a samozřejmě výzkum a vývoj nových technologií pro výrobu, ukládání a spotřebu energie.

Inovace v oblasti energetiky si zaslouží pozornost soukromého i veřejného sektoru. Jsou totiž jedním ze základních kamenů lepší budoucnosti.

Financování změny

Na transformaci a modernizaci energetického sektoru se zaměřuje i dotační podpora. Všeobecně dotace pomáhá financovat nemalé provozní náklady, které cílí na realizaci modernizace skrze podporu výzkumu, vývoje a inovací. O bližších podmínkách konkrétního programu se můžete informovat zde.

Transformace energetického sektoru se soustředí zejména na nové poznatky v oblastech rozvoje a bezpečného fungování bezemisních technologií, energetických systémů a obnovitelných a jaderných zdrojů nebo zajištění spolehlivosti provozu energetických soustav. Projekty mohou cílit i na ekonomické a společenské dopady transformace energetiky a otázky ochrany a zajištění národní bezpečnosti energetických zdrojů. Díky tomu je možné například optimalizovat výrobu obnovitelných zdrojů jako je nízkouhlíkový vodík nebo vytvářet systémy na podporu rozhodování při dosahování klimaticko-energetických cílů.

Pro firmy je atraktivní oblast ambiciózních energetických technologií a systémových prvků s vysokým potenciálem pro rychlé uplatnění v nových produktech, výrobních postupech a službách. Inovace se tak začnou využívat přímo v praxi.

Na dotaci může dosáhnout široká škála projektů týkající se nakládání s všemi relevantními druhy energie, a to i z různých sektorů. Cílem úspěchu je však přinést nové a do praxe aplikovatelné poznatky v energetice.

BFS Industry – energetická zařízení budoucnosti

Mezi úspěšné projekty z naší dílny patří například v současnosti realizovaný projekt společnosti BFS Industry. Firma se dlouhodobě zaměřuje na nové modely efektivní realizace projektů v novém prostředí energetiky a unikátní řešení dodávek technologie pro poskytování služeb přenosové soustavy. BFS Industry se angažuje nad rámec energetického využití biomasy a elektrokotlů v decentralizované energetice, díky čemuž je významným hráčem v energetickém sektoru cirkulární ekonomiky.

Společnost byla například generálním dodavatelem při výstavbě dvou tepláren využívajících biomasu, ale na kontě má i menší projekty, například výstavbu plynové kotelny s kogenerační jednotkou nebo akumulátorů pro rozsáhlé teplárenské soustavy. 

Firma uspěla s projektem vývoje vysokonapěťového elektrokotle, který cílí na vývoj zcela nové generace elektrokotlů využitelné pro poskytování záporných služeb výkonové rovnováhy pro distribuční a přenosové soustavy včetně dodávek tepla do CZT. Díky dotaci může firma financovat mzdy výzkumných pracovníků, techniků a dalších odborníků, včetně subdodávek a dalších nákladů na materiál. Elektrokotel bude přímo podporovat využívání obnovitelných zdrojů a zároveň zvyšovat flexibilitu a bezpečnost distribuční a přenosové soustavy. Projekt rovněž aktivně napomáhá odklonu od fosilních paliv a přispívá k plnění klimaticko-energetických cílů. Je tedy ideálním příkladem transformace a modernizace energetiky směrem k cirkulární budoucnosti.

 Máte také inovativní nápad z energetického sektoru, který je aplikovatelný v praxi? Ozvěte se nám, probereme Vaše šance na získání podpory.

PORADIT SE

Míša

Pokrok, ale smysluplně. Cirkulární ekonomika pro mě představuje klíč k ohleduplnější a lepší budoucnosti. Prozkoumejme ji společně!

Téma článku

Cirkulární dotace Ekoenergie

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat